În atenția persoanelor alergice! Lupta cu ambrozia! Cum ne protejăm?
28 mai 2024
Stimați călărășeni!
Primăria orașului Călărași vine cu rugămintea de a Vă implica în combaterea și nimicirea plantelor de Ambrozie, din grădini, perimetrul gardului etc.
Această plantă dăunează nu doar sănătății oamenilor, ci și solului. Și mai strică și calitatea produselor lactate, lucru nu mai puțin important. Ambrozia usucă și sărăcește solul. Conform datelor, pentru a forma 1 kg de masă uscată, ea consumă cca 950 l apă, 1,5 kg fosfor și 15,5 kg azot. Iată de ce ambrozia suprimă multe plante care nu fac față concurenței cu ea”.
Mai este și un alergen puternic. Chiar și cinci-șase particule de praf într-un metru cub de aer provoacă reacții alergice. Nimerind pe mucoasa ochilor sau a nasului (mediu umed, cald) polenul începe să germineze și provoacă senzații neplăcute.
Descarcă fișierul atașat: Ambrozia planta care îți poate produce alergii
Cum poate fi combătută/distrusă buruiana ambrozia?
În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită și ocupă spații/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.
Atunci când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor/solelor agricole, în special în interiorul unor crovuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.
Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 -15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/deținătorii/administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate sau după caz la specialiști din cadrul primăriilor.
În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.
Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.
Cine trebuie să distrugă buruiana ambrozia?
În conformitate cu prevederile HG 967/2018, privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei specii invazive se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.
Când trebuie să fie distrusă buruiana?
Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.
Comentarii recente