×

Muzeul de Istorie şi Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” or. Călăraşi

Zilele Diasporei la Călărași cu genericul „Diaspora reîntoarsă, acasă se implică”!
Publicat: 24 august  2021
Luni, 23 august Muzeul de Istorie și Etnografie a orașului Călărași a găzduit mult așteptatul eveniment Zilele Diasporei la Călărași cu genericul „Diaspora reîntoarsă, acasă se implică” 2022, ediția 3.
Evenimentul a scos în evidență istoriile de succes a călărășenilor plecați peste hotare, dar și a celor reîntorși, care au decis să se implice prin deschiderea afacerilor și implicare activă în dezvoltarea localității. Organizarea târgului producătorilor locali a subliniat pasiunea pentru tradițiile și cultura locală a Diasporei din orașul Călărași și localitățile din raionul nostru.
Reprezentanții Biroului relații cu Diaspora a menționat importanța implicării celor plecați peste hotare în dezvoltarea localității de baștină.
Primăria orașului Călărași duce sincere mulțumiri Diasporei revenită acasă care oferă adevărate lecții de viață, urmându-și scopurile și demonstrând că și în Moldova visele devin realitate.
Comunicat informativ!
Publicat: 13 august  2021

Tabăra de Creație „DOR de VECHIUL MEȘTEȘUG – ȚESUT” din perioada 09-13 august 2021 a luat sfârșit.

Am tras linia conclusivă și ne bucurăm că avem tineri dornici de a cunoaște meseria de țesut, de-a participa la diferite evenimente culturale, meșteșugărești, ce își doresc să acumuleze experiențe noi în viața lor tânără. Mulțumim tuturor ce s-au implicat și ne dorim să continuăm tradiția frumoasă de întâlniri și șezători în secolul tehnologiei.
Mulțumim Primăria Călărași dl primar, Ion Olari, de susținerea tinerilor și a culturii din orașul Călărași.
Comunicat informativ!
Publicat: 02 august  2021
Muzeul este partenerul fidel al iubitorilor de artă. Mai nou la Muzeul de Istorie si Etnografie or.Calarasi puteți găsi expoziția itinerantă ,,Abstracția-formă a libertățiiˮ, a Maestrului în Artă Florina Breazu, artist plastic de factură intelectuală, colorist extrem de rafinat plin de intensitate și noutate.
A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din R. Moldova, România, Federația Rusă, Arabia Saudită, SUA, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Germania și din alte țări.
Realizată în premieră în spațiul cultural al Călărașului. fiind curatoriată de către Efimia Luca, vernisajul acestei expoziții aduce o doză de prospețime și echilibru.
Poate fi admirată până pe 05 septembrie 2021. La intrare veți avea parte de zâmbete ospitaliere și de o oază de evadare din arșița verii.
P.S Expoziția este realizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova, Muzeul or.Călărași, TezaurCreativ, Primăria Călărași.

 

Ziua Portului Popular!

 

Ziua Internaţională a Muzeelor!

În fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor, ce are ca obiectiv promovarea și aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.

Foarte puține locuri din lumea noastră sunt mai educative decât muzeele. La urma urmei, unde altundeva am putea spera să vedem atâtea fragmente, din diferite perioade, care spun atâtea povești despre strămoșii noștri? De la sulițe preistorice la tehnologii informaționale, de la sculpturi antice  la armuri medievale și de la primul radio până la telefoane mobile. Muzeele au totul.

Iar Muzeul de Istorie si Etnografie din Călărași este, cu adevărat un loc special în comunitatea noastră, care atrage anual mii de vizitatori din toate colturile țării și chiar din toată lumea.

Tot respectul echipei muzeului, multă sănătate și realizări profesionale!

Ion Olari, primarul orașului Călărași

Să protejăm natura, ea e lumina vieţii noastre!”
Planeta noastră este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ cât în cadrul desfășurării bilunarului ecologic, angajații: primării orașului Călărași, Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu”, Instituței Medico Sanitară Publică „Centru de Sănătate Călărași”, Casei de Cultură Raionale Călărași și Bibliotecii raionale Călărași „Ion Ungureanu” au participat la salubrizarea terenurilor publice adiacente instituțiilor și terenurilor publice.
Îndemnăm și alte instituții ale orașului să se implice la salubrizarea orașului.
Natura e frumoasă dacă o păstrăm. Fiecare poate să-şi aducă contribuţia în acest sens.
REGULAMENTUL  Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” or. Călărași
Descarcă fișier:Regulament Muzeu
Publicat: 11 februarie  2021
Implementarea proiectului ”Patrimoniul Cultural Mobil – un pas pentru o nouă platformă de comunicare”
Publicat: 06 noiembrie  2020
        Prima sesiune de informare pentru muzeele participante la implementarea proiectului ”Patrimoniul Cultural Mobil – un pas pentru o nouă platformă de comunicare” a avut loc la Muzeul National de Istorie al Moldovei . Proiectul este finanțat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul concursului de proiecte culturale – 2020 pentru organizațiile necomerciale. Proiectul este implementat de Asociația Obștească Comitetul National ICOM Moldova, care a reușit să câștige concursul de finanțare pentru anul 2020. Proiectul are scopul de a crea o platformă de cooperare și comunicare în domeniul patrimoniului cultural prin elaborarea sistemului automatizat unificat de evidență și utilizarea datelor despre piesele din patrimoniul cultural mobil pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale din Republica Moldova. Principalul obiectiv al proiectului este crearea Registrului Electronic Automatizat pentru evidența și conservarea informației pe suport electronic. Proiectul prevede implicarea muzeelor pilot – Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie ”Anatol Candu”, s. Văsieni, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie or. Telenești, Muzeului de Istorie și Etnografie Călărași ”Dumitru Scvorțov-Russu”, Călărași, care după o perioadă de testarea a registrului vor primi programul pentru utilizarea în practica muzeală cotidiană.
Timp de trei luni, colaboratori muzeali – experți de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au lucrat împreună cu reprezentanții echipei tehnice, pentru crearea registrului electronic. Registrul electronic va deveni nu numai prima bază de date unificată din țara noastră, ci și o platformă pentru crearea unui muzeu virtual, și ulterior o platformă de comunicare între reprezentanții comunității globale intermuzeale.
În cadrul proiectului, o serie de ateliere comune sunt planificate până la sfârșitul anului, la care reprezentanții muzeelor pilot vor putea primi instrucțiuni și consultări în timpul exercițiilor practice, privind testarea acestui produs cu introducerea ulterioară în practica muzeală.

Pictorul Dumitru  Scvorțov- Russu

Publicat: 03 noiembrie  2020

Dumitru  Scvorțov- Russu  născut la Călărași  pe  26 octombrie 1926.

A studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău și la Academia de Arte din Leningrad (astăzi Sankt-Petersburg). De-a lungul anilor, a realizat numeroase sculpturi, basoreliefuri și busturi pentru diverse localități, câteva cicluri de sculpturi: „Maternitate”, „Poamă”, „Moldova”, „Coloane” etc. În paralel cu munca de creație a activat ani mulți în calitate de profesor de sculptură la Școala republicană de arte plastice din Chișinău. Dintre lucrările sale de artă monumentală pot fi menționate următoarele: Bustul lui Alexie Mateevici (Aleea Clasicilor, Chișinău), Compoziția monumentală Forme geometrice (Scuarul Teatrului de Operă și Balet, Chișinău), Monumentul lui Mihai Eminescu (Anenii Noi). A realizat și bustul funerar al scriitorului Liviu Damian, dar și multe alte sculpturi, atât de postament, cât și monumental-decorative, apreciate de iubitorii de artă.”

Luca Efimia, custode-șef, Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași

 

Patrimoniul cultural și educație.

Publicat: 24 septembrie  2020

Eveniment  organizat la cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului din perioada 21-23.09.2020  cu genericul Patrimoniul cultural și educație.

La data de 23.09.2020 Muzeul de Istorie și Etnografie or.Călărași a avut ușile larg deschise,  În cadrul evenimentului  organizat la cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului cu genericul „Patrimoniul cultural și educație”  au fost expuse toate covoarele din patrimoniul muzeului  ce au  o valoare istorică, artistică şi socială incontestabilă.

Vizitatorii și organizatorii au menționat că  în confruntarea celor două tendinţe – a vechiului cu noul – societatea a început să conştientizeze calităţile covoarelor tradiţionale, apreciindu-le la justa lor valoare, iar ca urmare se întreprind măsuri pentru susţinerea tradiţiilor artistice autentice.

 

Expoziției ” Călărășeni din Diasporă cu istorii de succes”

Publicat: 09 septembrie  2020

Vă invităm la lansarea expoziției ” Călărășeni din Diasporă cu istorii de succes”    din cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie or. Călărași, str. Mihai Eminescu 32, la ora 11:00, pe data 14 septembrie 2020. Vă invităm la Expoziția foto-documentară,  între perioada 10 august – 13 septembrie 2020

„Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” la #Muzeul #Călărași 

Publicat: 10 august 2020

Colectivizarea de rând cu foametea și deportările în Siberia și nordul Kazahstanului, a fost o etapă din odiosul scenariu al sovietizării în Basasabia după 1940, apoi și în România după 1944. Expoziţia reconstituie în documente de arhivă, fotografii de epoca şi mărturii de istorie orală lumea rurala româneasca dispărută sub tăvălugul colectivizării forţate impuse de regimul comunist în România.

Expoziţia foto-documentară „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” a fost realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică din București cu ocazia împlinirii, în martie 2009, a 60 de ani de la începutul colectivizării forţate a agriculturii şi de la începutul calvarului pentru ţăranul român (Plenara C.C. al P.M.R. din 3-5 martie 1949).
Vă invităm să vizitați expoziția la Muzeul de Istorie și Etnografie din #Călăraș și să vizionați documentarul realizat pe marginea acesteia de către Muzeul Național de Istorie din Moldova.
Expoziția va fi vernisată la #Muzeul de Istorie și Etnografie din #Călăraș în perioada de 10 august – 13 septembrie 2020.
Itinerarea expoziției în Republica Moldova este una dintre activitățile proiectului „Cercetarea regimurilor totalitare și edificarea culturii memoriei europene pentru depășirea traumelor istorice: promovarea celor mai bune practici între Republica Lituania și Republica Moldova” (implementat de Institutul de Istorie în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Centru de excelență Institutul „ProMemoria” al Universității de Stat din Moldova, cu sprijinulProgramului „Promovarea Cooperării şi Democraţiei” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania).

DESCHIDERE EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

Dragi iubitori de Frumos, ținem să Vă reamintim că Muzeul de Istorie și Etnografie ,,Dumitru Scvorțov-Russu” din or.Călărași și-a deschis larg ușile pentru vizitatori.
Venim cu o prezentare a expoziției Inga Edu – ISTORIA PEISAJULUI, care a fost deschisă pentru public în data de 24 iunie, curent, la Muzeul or.Călărași acum și on-line
Artist plastic din Moldova cu o activitate de peste 20 ani in doneniu realizează pictură de șevalet în tehnica ulei pe pânză și grafică, tehnica pastel,etc.
Nu este de loc intâmplătoare extoziția sus mentionată, caci artista a fost discipola dnei Scvortov Mariana profesoară de arte și ca profesoară de francezăăa fost  #BellaScvorțova  soția sculptorului călărășean,  unde muzeul orășănesc ii poartă numele ,,Dumitru Scvorțov-Russu”

Doritorii de a cunoaște mai mult despre creația ei și a viziona căpodoperile sale o pot face văzitănd muzeul din or.Călărasi.

Inga Edu PORTFOLIO 2020

Autoarea expoziției Efimia Luca custode șef

Vă așteptăm cu drag!

De mic copil am vrut să cresc mare ca să pot face ceva pentru alți copii. Cred că am crescut destul și astăzi vreau să…

Опубликовано Savatie Baștovoi Среда, 11 декабря 2019 г.

 

 

Zilele Diasporei – 2019!

Primăria oraşului Călăraşi şi Muzeul de Istorie şi Etnografie Călăraşi invită cetăţenii la „Zilele Diasporei” – 2019 la data de 22 august 2019. Evenimentele vor începe la ora 10:00 în incita Muzeului de Istorie şi Etnografie Călăraşi.

Vă aşteptăm cu mare drag!