×

Focare de lăcuste pe teritoriul Republicii Moldova!

13 iulie 2023


Subdiviziunea Teritorială Ungheni/Nisporeni/ Călărași Vă informează, despre lăcustele călătoare care s-au făcut apariția în Republica Moldova.
În trecut, lăcustele călătoare (forma gregară) puneau probleme în zona de Sud a Moldovei. Lăcustele călătoare au un areal foarte vast și prezintă două forme, cea gregară (Locusta migratoria L., subspecia migratoria, faza gregaria) și cea sedentară.
O singură lăcustă poate consuma, într-o zi, o cantitate de hrană egală cu greutatea ei. Un milion de lăcuste pot consuma o tonă de hrană (frunze sau părți verzi din plante). Lăcustele sunt polifage, adulții manifestând preferințe pentru cereale (părțile verzi), graminee furajere, trifoi, sfecla de zahăr, floarea soarelui și alte culturi.
În perioada invaziilor, lăcustele cosumă părțile verzi ale speciilor de plante, mai sus menționate, lăsând intacte numai tulpinile groase.
Este foarte greu de combătut lăcusta călătoare, atunci când se declanșează invaziile. Una dintre cele mai eficiente soluții de combatere este aplicarea insecticidelor de contact. La apariția focarelor de infectare, să se intervină cu tratamente de combatere într-un timp cât mai scurt.
Tocmai de aceea, populațiile de lăcuste trebuie supravegheate de către toți deținătorii de terenuri, iar dacă situația din teren o cere (la apariția unui focar de infestare) trebuie intervenit de îndată.
Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a menține populațiile lăcustelor călătoare (Locusta migratoria), forma gregară, sub control, în caz contrar ne putem trezi cu surprize neplăcute.