×

ATENȚIONARE!

28 martie 2024


   De la începutul anului, pe teritoriul orașului Călărași, prin intermediul numărului de urgență 112, au fost înregistrate două intervenții la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate în rezultatul cărora a fost afectată suprafața de aproximativ 0,03 h (300 m2).
Anual, în perioada lunilor martie-aprilie se constată o creștere a numărului cazurilor de ardere a vegetației uscate. Acest fapt este favorizat în mare parte de salubrizarea terenurilor pentru lucrări agricole prin arderea intenționată, sau din imprudență.
Menționăm că efectele arderii sunt resimţite pe o perioadă îndelungată şi sunt caracterizate prin diminuarea fertilităţii solului, afectarea florei şi faunei, poluarea mediului ambiant, precum şi cheltuieli financiare majore.
Arderile de vegetație sunt strict interzise, iar nerespectarea prevederilor legale atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale sua chiar penale.
Astfel, pentru arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență, conform Codului Contravențional al Republicii Moldova puteți fi tras la răspundere în baza art. 115 alin.3 unde se stabilește răspunderea contravențională sub formă de amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru cele juridice de la 12 000 la 15 000 de lei.
De asemenea, distrugerea sau deteriorarea în proporții mari a masivelor forestiere în urma folosirii imprudente a focului sau a unor surse de pericol sporit se pedepsește, conform Codului Penal al Republicii Moldova art. 232 alin.1, cu amendă în mărime de la 27 500 la 47 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani pentru persoane fizice, și juridice de la 100 000 la 200 000 cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
Precizăm că același articol din Codul Penal prevede că, distrugerea sau deteriorarea intenționată în proporții ce depășesc 500 de unități contravenționale a masivelor forestiere prin incendiere se pedepsește cu amendă de la 32 500 la 67 500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, pentru persoane fizice, iar cele juridice primesc amendă în mărime de la 200 000 la 350 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
Este esențial să înțelegem cât de periculoase sunt acțiunile de lucru cu foc deschis, mai cu seamă în cazul incendiilor de vegetație uscată, când flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar situația este cu atât mai delicată cu cât în apropierea câmpurilor se află locuințe sau alte construcții.
Ar putea fi o imagine cu foc şi text