×

Muzeul de Istorie şi Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” or. Călăraşi

Expoziția „Dor de Codru, dor de port”

Publicat:  17  iunie  2024
Vineri, 28 iunie, ora 15:00, la Muzeul de Istorie și Etnografie din or. Călărași va fi inaugurată Expoziția „Dor de Codru, dor de port”. Piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Expoziția este organizată în cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, ediția a IX-a și promovării dosarului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”,înscris la 1 decembrie 2022 în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. În cadrul expoziției va fi etalată o varietate de costume populare autentice ce reflectă spiritul și identitatea codrilor din centrul Moldovei, frumusețea și diversitatea portului tradițional , păstrând vii tradițiile și obiceiurile locale.
Vizitatorii vor avea ocazia să descopere povestea din spatele fiecărei piese expuse, să înțeleagă semnificațiile și simbolurile încrustate în ornamentica portului tradițional.
Vă așteptăm cu drag îmbrăcați în costum popular!
Suntem cei mai buni căci am luat Trofeul Ministerul Culturii al Republicii Moldova în domeniul MUZEOGRAFIEI 2024.
Mulțumim dragi călărășeni că ați crezut în noi și ne-ați ajutat să devenim cei mai buni la 10 ani de la fondare si activitate neîntreruptă.
Felicitări dragi colegi din trecut și prezent ai Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași și toți muzeografii din țară pentru reușitele și munca făcută cu pasiune. ❤️

În ajun de Ziua Internațională a Muzeelor, managerii de muzee și muzeografii din țară au fost premiați

Publicat:  20 mai  2024

Muzeografi, manageri de muzee, dar și programele inovative dezvoltate pentru a susține experiențele educative și de patrimoniu cultural au fost celebrați la Gala Premiilor dedicată muzeografilor. Evenimentul a fost organizat în ajun de Ziua Internațională a Muzeelor, marcată pe 18 mai și a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. La decernarea premiilor au participat oficiali guvernamentali, parteneri de dezvoltare, profesioniști din domeniu, iubitori de artă, dar și vizitatorii muzeului.

Distincțiile au fost oferite pentru impactul semnificativ și rezultatele remarcabile, care au promovat dialogul intercultural și au facilitat un acces mai larg la patrimoniul țării. De asemenea, au fost recunoscute eforturile pentru îmbogățirea experiențelor culturale din cadrul muzeelor, prin implementarea tehnologiilor de ultimă generație.

Distincția Ministerului Culturii pentru acțiuni de promovare și includere a patrimoniului muzeal în circuitul turistic național și internațional i-a revenit Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, care este în custodia Muzeului Național de Artă al Moldovei, iar Trofeul în domeniul muzeografiei – Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași.

Noaptea Muzeelor 2024

Publicat:  18 mai  2024

Ecouri fotografice/Oaspeții fideli la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași

Mesaj de felicitare!

Publicat:  16 mai  2024
Primele felicitări deja au început a veni și ne bucurăm nespus pentru colaborările și parteneriatele noastre ce aduc doar plus valoare orașului/raionului Călărași.
Anual pe 18 mai în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, tot în această zi este sărbătorită și Ziua profesională a Muzeografilor, noaptea muzeelor 2024 însoțite de un șir de evenimente unde muzeele organizează cele mai interesante expoziții și activități dedicate tuturor iubitorilor de Cultură, Artă, Educație, Istorie etc.
Muzeele demult nu mai reprezintă doar o importantă sursă de informare sau un simplu depozit de vestigii, ci și instituții care educă generații și cultivă dragostea pentru trecut.

Noaptea Muzeelor 2024

Publicat:  08 mai  2024

Decizie Nr.01/10 din 09.02.2024 Cu privire la aprobarea taxei de comercializare a cărții foto-album „Călărași in Love”

„Semințe de Cer” – un tandem creativ între autoarea Adelina Labic și pictorița Galina Vieru. Lansare în spirit angelic la Muzeul din Călărași

Publicat:  31  ianuarie  2023

O lansare de carte cu spirit angelic a avut loc la Muzeul Istorie și Etnografie din orașul Călărași. Este vorba despre evenimentul care le-a avut ca protagoniste pe Adelina Labic și Galina Vieru ce au propus spre admirația publicului lucrarea „Semințe de Cer” – o carte cu sens de pace și dragoste de casa părintească.

Adelina Labic este autoarea textelor care se regăsesc în lucrare, iar picturile semnate de Galina Vieru au însoțit frumos buchiile așternute de scriitoare. Un tandem care a fost unit prin simț estetic și uman.

Adelina Labic, autoarea lucrării „Semințe de Cer”: „Sunt și de formare pedagog. Aici a venit o colegă cu acești minunați copii și acest lucru mă emoționează cel mai mult. De aceea, vreau să creez cărți pentru copii, dacă nu le place ceva vei înțelege de la bun început, pentru că ei sunt cei mai sinceri cititori. Și promit că următoarea carte de poezii care iese foarte curând de sub tipar să venim cu prima lansare aici, în Călărași, deoarece este locul aproape sufletului meu. Mulțumesc echipei muzeului din Călărași că a organizat acest eveniment.”

Galina Vieru, pictoriță: „Mi-aș dori să ne întâlnim cât mai des, să facem un atelier de pictură, un atelier de ilustrat o carte sau o povestire și asta pentru ca voi cei mici să ne înțelegeți pe noi oamenii maturi și noi, la rândul nostru, să vedem de ce aveți nevoie. Să facem un schimb de experiențe. În această carte am depus o parte din sufletul meu, deoarece m-a cucerit și pe mine ca matur maniera de a scrie a doamnei Labic, deoarece Adelina Labic este un autor rar întâlnit la noi, îndrăznesc să spun, deoarece textele ei sunt pline de pace, dragoste. Întâlnim atâta metaforă acolo și ne dezvoltăm imaginația.”

Directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, gazda evenimentului cultural-artistic, a ținut să remarce faptul că, lansarea cărții „Semințe de Cer” a demonstrat o conexiune spirituală între generații reunite sub același semn al creației scriitoricești, de pictură și muzeală.

Natalia Veleșca, directoarea Muzeului Istorie și Etnografie din orașul Călărași: „Vă mulțumim din suflet că ați ales muzeul nostru. Și să știți, chiar dacă oamenii spun că muzeul este locul unde se găsesc vechituri, dar să știți că acele lucruri vorbesc, au în spate o istorie bogată și munca noastră este de a le descoperi zi de zi și a vi le propune spre admirație.”

DECIZIE  Nr.8/6 Cu privire la stabilirea tarifelor pentru serviciile cu plată la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași

DECIZIE nr.3/4 din 03 iunie 2022 Cu privire la atribuirea categoriei III Muzeului de Istorie și Etnografie Călărași 

DECIZIE nr.3/3 din 03 iunie 2022 Cu privire la modificarea deciziei nr.06/12 din 09.11.2018 Cu privire la atribuirea denumirii Muzeului de Istorie și Etnografie Călărași

DECIZIE nr.02/13 din 25 martie 2022 Cu privire la aprobarea Statului de personal al Mezeului de Istorie și Etnografie Dumitru Scvorțov- Russu Călărași

Element grafic-logou

DECIZIE nr.02/12 din 25 martie 2022  Cu privire la aprobarea logotipului Muzeului de Istorie și Etnografie Dumitru Scvorțv-Russu Călărași

Comunicat informativ!

Publicat: 17  mai  2022
Noaptea Muzeelor – 19 mai 2022!
Vă invităm să petrecem frumos de Noaptea Muzeelor, joi, 19 mai 2022.
Puteți veni și participa la activități precum:
15:00 derularea filmului comedie „O Noapte la Muzeu!”
16:00 incepe șezătoarea Călărași
16:30 atelierul de confecționare a brățărilor
16:30 master-class de pictura pe sticlă
17:00 partea oficială, înmânarea diplomelor .
Și toate acestea cu muzica și multe alte surprize până la ora 19:00

Comunicat informativ!

Publicat: 10 mai  2022

„Tradițiile autentice basarabene și revenirea la rădăcini mereu au fost principiile de bază ale unei societăți sănătoase care ține la trecut și viitor. Generații au purtat grija pentru frumos și tot ceea ce e veritabil. Pornind de la această paradigmă, un exemplu grăitor ni-l oferă Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași”.

Recent, la instituția muzeală a fost inaugurată „Șezătoarea – Călărași coase Cămăși cu Altiță” – un poriect de lungă durată ce are menirea de a transpune motivele entografice ale zonei pe cămașa cu altiță. Natalia Veleșca, director la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, spune că demult coceau această idee, deoarece la capitolul etnografie Călărașul foarte slab a fost dezvoltat de-a lungul anilor. Și asta pentru că, Călărași a fost mai degrabă un oraș economic, istoric, social, cultural, dar nu și etnografic. Etnic – da, dar nu etnografic, mai punctează directorul instituției.

„Și atunci, la obșnuita noastră adunare dintr-o zi de luni am decis să creăm o astfel de șezătoare în colaborare cu Șezătoare Basarabia organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău”, ne povestește Natalia Veleșca.

Un alt motiv care a stat la bază lansării proiectului „Șezătoarea – Călărași coase Cămăși cu Altiță” a fost și pentru faptul că la muzeul din localitate veneau tot mai mulți oameni care întrebau dacă aici pot găsi o ie, iar de fiecare dată angajații muzeului aveau răspunsul la ei – nu.

„Imboldul cel mai mare de a organiza această șezătoare de lungă durată a venit atunci când anul trecut am organizat o activitate cu privire la țesutul covoarelor, cum funcționează diferite aparate de țeșut, de croșetat, de cusut. Și iată, atunci am decis că nu ar fi rău să dezvoltăm și această filieră de etnografie, cum ar fi cusutul unor cămăși tradiționale. Și dacă tot vin oamenii la muzeu pentru a căuta un produs final, am zis că e momentul să o facem și pe asta. Mai cu seamă că în acest an, dosarul de nominalizare va fi evaluat în Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022”, a mai spus pentru cooltura.info directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași, Natalia Veleșca.

Comunicat informativ!

Publicat: 05 mai  2022

La data de 05.05.2022 Muzeul orașului Călărași a lansat un nou proiect cu genericul „Șezătoarea-Călărași, coase Cămăși cu Altiță” în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și Sezatoarea Basarabia

      Mulțumim oaspeților ce ne-au onoarat cu prezența, domnul director Vicol Petru, doamnele Buzilă Varvara, Rusnac Andreea-Natalia, Nicolăescu Natalia ce au instruit meșterițele din orașul/raionul Călărași.

Comunicat informativ!

Publicat: 03 mai  2022
Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (Republica Moldova), Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (România) si Primăria Călărași implementează proiectul MuseumInfoTur – Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee – Centre de Informare Turistică, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.
Proiectul este finanțat de Instrumentul European de Vecinătate (ENI) și are o valoare totală de 98.910.00 euro. Este vorba despre dezvoltarea capacităților muzeelor și ale altor instituții relevante prin crearea centrelor de informare turistică a opt zone reprezentative.
De asemenea, și promovarea patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere a celor opt centre de informare turistică, inclusive din orașul nostrum.
Programul propriu-zis are în vedere dotarea Muzeelor – Centre de Informare Turistică cu stand-uri demonstrative și mobilier relevant pentru o bună funcționare.
Vă aștepăm cu drag la Muzeul de Istorie si Etnografie din orașul Calarasi, la MuseumInfoTur –Centrul de Informare Turistică!

Comunicat informativ!

Pe 4 aprilie la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași a fost lansată expoziția de carte a scriitorilor din orașul Călărași sub genericul „Cartea vieții, Călărășeanul – oglinda societății!”
Puteți vizita, răsfoind paginile cărților și cunoaște 12 scriitorii călărășeni, dar și filatelia din colecția muzeului
Perioada 04 aprilie -27 mai 2022.

Astăzi, 11.01.2022, Muzeul de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu”din orașul Călărași a fost dotat cu un set individualizat de mobilier, în cadrul unui proiect transfrontalier implementat de ADR Centru.

Rezultatele proiectului „MuseumInfoTur – Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee – Centre de Informare Turistică” încep să prindă contur. Astfel, pînă la acest moment au fost dotate 3 din cele 7 Centre de Informare Turistică din Regiunea Centru.

Mariana Iurcu, muzeograf și ghid de turism: Vizibilitatea redusă a Republicii Moldova pe domeniul turistic, reprezintă o problemă majoră în dezvoltarea turismului receptor.  De câțiva ani,  Moldova, în cazul nostru orașul Călărași în frunte cu Administrația Publică Locală, depune anumite eforturi în această direcție, dar ele sunt ineficiente sau puțin realizabile.  Or, crearea Centrului de Informare Turistică, drept instituție publică și a unei reţele naţionale și locale, este discutată de circa 5 ani și prinde contur bine determinat. Aceste centre sunt necesare să se regăsească în toate raioanele sau orașe care au potențial major de dezvoltare și promovare turistică. Noi ne dorim ca Centrul să aducă doar beneficiu și creșterea turiștilor la noi în țară, chiar și în orașul/raionul Călărași. Noi deja de 5 ani avem turiști ce ne vizitează, mai ales cei străini, care nu cunosc ce ar putea să vadă în oraș, ori acest centru va fi tocmai un ajutor să îi informeze și  să-i  ajute să gasească ușor destinațiile. Știm cu toții că în toată lumea Centrele de Informare Turistică funcționează bine și sunt sursa de încredere către turiștii călători.  Ba mai mult, Centrul nostru are menirea să promoveze și informeze oaspeții călători de potențialul întregului raion turistic în raza de 30-50 km.  Raionul Călărași, fără mare modestie, este unul dintre cele mai vizitate, apreciate și bogate raioane din punct de vedere Cultural, Istoric,  Etnic, Gastronomic, Etnografic, Meșteșugăresc și multe altele aspecte din perspectiva turistică. Iar eu sunt mândră că în ultimii 3 ani am contribuit la atragerea turiștilor la noi acasă.

Ion Olari, Primarul orașului Călărași: Acest Centru Informațional Turistic din cadrul Muzeului orășenesc, pe langă faptul că va aduce plus valoare cultural-turistică, sperăm ca va contribui la dezvoltarea socio-economică al orașului. Dezvoltarea sectorului și serviciilor de turism, în mod direct ajută la  dezvoltarea unei localități și în creșterea calității vieții și nivelului de trai pentru locuitorii săi. De asemenea, turismul este una dintre activitățile care aduc cu preponderență beneficii în dezvoltarea multor zone. Activitatea pe care turiștii o aduc în zonă, prin produsele și serviciile cumparate de către aceștia se întorc sub forma de investiții în comunitate, sau ca venituri directe ale celor care lucrează în domeniile direct vizate.

Amintim că proiectul în sine prevede sporirea vizibilitatății patrimoniului transfrontalier cultural și istoric al Regiunii Centru, Republica Moldova, și al județului Galați, România, prin consolidarea capacitaților instituțiilor culturale și crearea unei rețele de Centre de informare turistică în destinațiile majore promovate.

Ideea generală este în a capacita muzeele cu o nouă funcționalitate – de a informa viziatorii și turiștii despre atracțiile din destinațiile reprezentative ale regiunii din care fac parte. Iar activitatea în cadrul unei rețele de asemenea muzee-centre de infoturism ar scala eforturile comune și ar alimenta cu un număr suplimentar de vizitatori fiecare dintre instituțiile muzeale participante. Totodată, perioada aceasta de lipsă de mobilitate este un răgaz pentru re-conceptualizare a muzeelor pentru deschiderea ușilor în perioada post-pandemie cu noi oferte turistice, noi capacități și noutăți bune despre cele mai atractive locuri din regiune.

În acest moment se lucrează asupra dotării Centrelor de informare turistica cu mobilier și panouri informative, creării unui profil al destinațiilor turistice majore din arealul proiectului, pentru a fi determinate mai multe trasee turistice comune și în același timp pentru stabilirea unor programe excursioniste. De asemenea, este în plin process de elaborare și promovare un brand comun, precum și un Ghid al Destinațiilor turismului cultural transfrontalier din Moldova (Republica Moldova – România). Amintim că perioada de implementare a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur este 14 aprilie 2020 – 13 mai 2022. Proiectul este realizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (R. Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (România) și este finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul european de vecinătate și co-finanțat de beneficiarii proiectului.

Zilele Diasporei la Călărași cu genericul „Diaspora reîntoarsă, acasă se implică”!
Publicat: 24 august  2021
Luni, 23 august Muzeul de Istorie și Etnografie a orașului Călărași a găzduit mult așteptatul eveniment Zilele Diasporei la Călărași cu genericul „Diaspora reîntoarsă, acasă se implică” 2022, ediția 3.
Evenimentul a scos în evidență istoriile de succes a călărășenilor plecați peste hotare, dar și a celor reîntorși, care au decis să se implice prin deschiderea afacerilor și implicare activă în dezvoltarea localității. Organizarea târgului producătorilor locali a subliniat pasiunea pentru tradițiile și cultura locală a Diasporei din orașul Călărași și localitățile din raionul nostru.
Reprezentanții Biroului relații cu Diaspora a menționat importanța implicării celor plecați peste hotare în dezvoltarea localității de baștină.
Primăria orașului Călărași duce sincere mulțumiri Diasporei revenită acasă care oferă adevărate lecții de viață, urmându-și scopurile și demonstrând că și în Moldova visele devin realitate.
Comunicat informativ!
Publicat: 13 august  2021

Tabăra de Creație „DOR de VECHIUL MEȘTEȘUG – ȚESUT” din perioada 09-13 august 2021 a luat sfârșit.

Am tras linia conclusivă și ne bucurăm că avem tineri dornici de a cunoaște meseria de țesut, de-a participa la diferite evenimente culturale, meșteșugărești, ce își doresc să acumuleze experiențe noi în viața lor tânără. Mulțumim tuturor ce s-au implicat și ne dorim să continuăm tradiția frumoasă de întâlniri și șezători în secolul tehnologiei.
Mulțumim Primăria Călărași dl primar, Ion Olari, de susținerea tinerilor și a culturii din orașul Călărași.
Comunicat informativ!
Publicat: 02 august  2021
Muzeul este partenerul fidel al iubitorilor de artă. Mai nou la Muzeul de Istorie si Etnografie or.Calarasi puteți găsi expoziția itinerantă ,,Abstracția-formă a libertățiiˮ, a Maestrului în Artă Florina Breazu, artist plastic de factură intelectuală, colorist extrem de rafinat plin de intensitate și noutate.
A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din R. Moldova, România, Federația Rusă, Arabia Saudită, SUA, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Germania și din alte țări.
Realizată în premieră în spațiul cultural al Călărașului. fiind curatoriată de către Efimia Luca, vernisajul acestei expoziții aduce o doză de prospețime și echilibru.
Poate fi admirată până pe 05 septembrie 2021. La intrare veți avea parte de zâmbete ospitaliere și de o oază de evadare din arșița verii.
P.S Expoziția este realizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova, Muzeul or.Călărași, TezaurCreativ, Primăria Călărași.

 

Ziua Portului Popular!

 

Ziua Internaţională a Muzeelor!

În fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor, ce are ca obiectiv promovarea și aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.

Foarte puține locuri din lumea noastră sunt mai educative decât muzeele. La urma urmei, unde altundeva am putea spera să vedem atâtea fragmente, din diferite perioade, care spun atâtea povești despre strămoșii noștri? De la sulițe preistorice la tehnologii informaționale, de la sculpturi antice  la armuri medievale și de la primul radio până la telefoane mobile. Muzeele au totul.

Iar Muzeul de Istorie si Etnografie din Călărași este, cu adevărat un loc special în comunitatea noastră, care atrage anual mii de vizitatori din toate colturile țării și chiar din toată lumea.

Tot respectul echipei muzeului, multă sănătate și realizări profesionale!

Ion Olari, primarul orașului Călărași

Să protejăm natura, ea e lumina vieţii noastre!”
Planeta noastră este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ cât în cadrul desfășurării bilunarului ecologic, angajații: primării orașului Călărași, Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu”, Instituței Medico Sanitară Publică „Centru de Sănătate Călărași”, Casei de Cultură Raionale Călărași și Bibliotecii raionale Călărași „Ion Ungureanu” au participat la salubrizarea terenurilor publice adiacente instituțiilor și terenurilor publice.
Îndemnăm și alte instituții ale orașului să se implice la salubrizarea orașului.
Natura e frumoasă dacă o păstrăm. Fiecare poate să-şi aducă contribuţia în acest sens.
REGULAMENTUL  Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” or. Călărași
Descarcă fișier:Regulament Muzeu
Publicat: 11 februarie  2021
Implementarea proiectului ”Patrimoniul Cultural Mobil – un pas pentru o nouă platformă de comunicare”
Publicat: 06 noiembrie  2020
        Prima sesiune de informare pentru muzeele participante la implementarea proiectului ”Patrimoniul Cultural Mobil – un pas pentru o nouă platformă de comunicare” a avut loc la Muzeul National de Istorie al Moldovei . Proiectul este finanțat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul concursului de proiecte culturale – 2020 pentru organizațiile necomerciale. Proiectul este implementat de Asociația Obștească Comitetul National ICOM Moldova, care a reușit să câștige concursul de finanțare pentru anul 2020. Proiectul are scopul de a crea o platformă de cooperare și comunicare în domeniul patrimoniului cultural prin elaborarea sistemului automatizat unificat de evidență și utilizarea datelor despre piesele din patrimoniul cultural mobil pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale din Republica Moldova. Principalul obiectiv al proiectului este crearea Registrului Electronic Automatizat pentru evidența și conservarea informației pe suport electronic. Proiectul prevede implicarea muzeelor pilot – Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie ”Anatol Candu”, s. Văsieni, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie or. Telenești, Muzeului de Istorie și Etnografie Călărași ”Dumitru Scvorțov-Russu”, Călărași, care după o perioadă de testarea a registrului vor primi programul pentru utilizarea în practica muzeală cotidiană.
Timp de trei luni, colaboratori muzeali – experți de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au lucrat împreună cu reprezentanții echipei tehnice, pentru crearea registrului electronic. Registrul electronic va deveni nu numai prima bază de date unificată din țara noastră, ci și o platformă pentru crearea unui muzeu virtual, și ulterior o platformă de comunicare între reprezentanții comunității globale intermuzeale.
În cadrul proiectului, o serie de ateliere comune sunt planificate până la sfârșitul anului, la care reprezentanții muzeelor pilot vor putea primi instrucțiuni și consultări în timpul exercițiilor practice, privind testarea acestui produs cu introducerea ulterioară în practica muzeală.

Pictorul Dumitru  Scvorțov- Russu

Publicat: 03 noiembrie  2020

Dumitru  Scvorțov- Russu  născut la Călărași  pe  26 octombrie 1926.

A studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău și la Academia de Arte din Leningrad (astăzi Sankt-Petersburg). De-a lungul anilor, a realizat numeroase sculpturi, basoreliefuri și busturi pentru diverse localități, câteva cicluri de sculpturi: „Maternitate”, „Poamă”, „Moldova”, „Coloane” etc. În paralel cu munca de creație a activat ani mulți în calitate de profesor de sculptură la Școala republicană de arte plastice din Chișinău. Dintre lucrările sale de artă monumentală pot fi menționate următoarele: Bustul lui Alexie Mateevici (Aleea Clasicilor, Chișinău), Compoziția monumentală Forme geometrice (Scuarul Teatrului de Operă și Balet, Chișinău), Monumentul lui Mihai Eminescu (Anenii Noi). A realizat și bustul funerar al scriitorului Liviu Damian, dar și multe alte sculpturi, atât de postament, cât și monumental-decorative, apreciate de iubitorii de artă.”

Luca Efimia, custode-șef, Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași

 

Patrimoniul cultural și educație.

Publicat: 24 septembrie  2020

Eveniment  organizat la cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului din perioada 21-23.09.2020  cu genericul Patrimoniul cultural și educație.

La data de 23.09.2020 Muzeul de Istorie și Etnografie or.Călărași a avut ușile larg deschise,  În cadrul evenimentului  organizat la cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului cu genericul „Patrimoniul cultural și educație”  au fost expuse toate covoarele din patrimoniul muzeului  ce au  o valoare istorică, artistică şi socială incontestabilă.

Vizitatorii și organizatorii au menționat că  în confruntarea celor două tendinţe – a vechiului cu noul – societatea a început să conştientizeze calităţile covoarelor tradiţionale, apreciindu-le la justa lor valoare, iar ca urmare se întreprind măsuri pentru susţinerea tradiţiilor artistice autentice.

 

Expoziției ” Călărășeni din Diasporă cu istorii de succes”

Publicat: 09 septembrie  2020

Vă invităm la lansarea expoziției ” Călărășeni din Diasporă cu istorii de succes”    din cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie or. Călărași, str. Mihai Eminescu 32, la ora 11:00, pe data 14 septembrie 2020. Vă invităm la Expoziția foto-documentară,  între perioada 10 august – 13 septembrie 2020

„Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” la #Muzeul #Călărași 

Publicat: 10 august 2020

Colectivizarea de rând cu foametea și deportările în Siberia și nordul Kazahstanului, a fost o etapă din odiosul scenariu al sovietizării în Basasabia după 1940, apoi și în România după 1944. Expoziţia reconstituie în documente de arhivă, fotografii de epoca şi mărturii de istorie orală lumea rurala româneasca dispărută sub tăvălugul colectivizării forţate impuse de regimul comunist în România.

Expoziţia foto-documentară „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” a fost realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică din București cu ocazia împlinirii, în martie 2009, a 60 de ani de la începutul colectivizării forţate a agriculturii şi de la începutul calvarului pentru ţăranul român (Plenara C.C. al P.M.R. din 3-5 martie 1949).
Vă invităm să vizitați expoziția la Muzeul de Istorie și Etnografie din #Călăraș și să vizionați documentarul realizat pe marginea acesteia de către Muzeul Național de Istorie din Moldova.
Expoziția va fi vernisată la #Muzeul de Istorie și Etnografie din #Călăraș în perioada de 10 august – 13 septembrie 2020.
Itinerarea expoziției în Republica Moldova este una dintre activitățile proiectului „Cercetarea regimurilor totalitare și edificarea culturii memoriei europene pentru depășirea traumelor istorice: promovarea celor mai bune practici între Republica Lituania și Republica Moldova” (implementat de Institutul de Istorie în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Centru de excelență Institutul „ProMemoria” al Universității de Stat din Moldova, cu sprijinulProgramului „Promovarea Cooperării şi Democraţiei” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania).

DESCHIDERE EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

Dragi iubitori de Frumos, ținem să Vă reamintim că Muzeul de Istorie și Etnografie ,,Dumitru Scvorțov-Russu” din or.Călărași și-a deschis larg ușile pentru vizitatori.
Venim cu o prezentare a expoziției Inga Edu – ISTORIA PEISAJULUI, care a fost deschisă pentru public în data de 24 iunie, curent, la Muzeul or.Călărași acum și on-line
Artist plastic din Moldova cu o activitate de peste 20 ani in doneniu realizează pictură de șevalet în tehnica ulei pe pânză și grafică, tehnica pastel,etc.
Nu este de loc intâmplătoare extoziția sus mentionată, caci artista a fost discipola dnei Scvortov Mariana profesoară de arte și ca profesoară de francezăăa fost  #BellaScvorțova  soția sculptorului călărășean,  unde muzeul orășănesc ii poartă numele ,,Dumitru Scvorțov-Russu”

Doritorii de a cunoaște mai mult despre creația ei și a viziona căpodoperile sale o pot face văzitănd muzeul din or.Călărasi.

Inga Edu PORTFOLIO 2020

Autoarea expoziției Efimia Luca custode șef

Vă așteptăm cu drag!

De mic copil am vrut să cresc mare ca să pot face ceva pentru alți copii. Cred că am crescut destul și astăzi vreau să…

Опубликовано Savatie Baștovoi Среда, 11 декабря 2019 г.

 

 

Zilele Diasporei – 2019!

Primăria oraşului Călăraşi şi Muzeul de Istorie şi Etnografie Călăraşi invită cetăţenii la „Zilele Diasporei” – 2019 la data de 22 august 2019. Evenimentele vor începe la ora 10:00 în incita Muzeului de Istorie şi Etnografie Călăraşi.

Vă aşteptăm cu mare drag!