×

Muzeul de Istorie şi Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” or. Călăraşi

Patrimoniul cultural și educație.

Publicat: 24 septembrie  2020

Eveniment  organizat la cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului din perioada 21-23.09.2020  cu genericul Patrimoniul cultural și educație.

La data de 23.09.2020 Muzeul de Istorie și Etnografie or.Călărași a avut ușile larg deschise,  În cadrul evenimentului  organizat la cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului cu genericul „Patrimoniul cultural și educație”  au fost expuse toate covoarele din patrimoniul muzeului  ce au  o valoare istorică, artistică şi socială incontestabilă.

Vizitatorii și organizatorii au menționat că  în confruntarea celor două tendinţe – a vechiului cu noul – societatea a început să conştientizeze calităţile covoarelor tradiţionale, apreciindu-le la justa lor valoare, iar ca urmare se întreprind măsuri pentru susţinerea tradiţiilor artistice autentice.

 

Expoziției ” Călărășeni din Diasporă cu istorii de succes”

Publicat: 09 septembrie  2020

Vă invităm la lansarea expoziției ” Călărășeni din Diasporă cu istorii de succes”    din cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie or. Călărași, str. Mihai Eminescu 32, la ora 11:00, pe data 14 septembrie 2020. Vă invităm la Expoziția foto-documentară,  între perioada 10 august – 13 septembrie 2020

„Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” la #Muzeul #Călărași 

Publicat: 10 august 2020

Colectivizarea de rând cu foametea și deportările în Siberia și nordul Kazahstanului, a fost o etapă din odiosul scenariu al sovietizării în Basasabia după 1940, apoi și în România după 1944. Expoziţia reconstituie în documente de arhivă, fotografii de epoca şi mărturii de istorie orală lumea rurala româneasca dispărută sub tăvălugul colectivizării forţate impuse de regimul comunist în România.

Expoziţia foto-documentară „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” a fost realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică din București cu ocazia împlinirii, în martie 2009, a 60 de ani de la începutul colectivizării forţate a agriculturii şi de la începutul calvarului pentru ţăranul român (Plenara C.C. al P.M.R. din 3-5 martie 1949).
Vă invităm să vizitați expoziția la Muzeul de Istorie și Etnografie din #Călăraș și să vizionați documentarul realizat pe marginea acesteia de către Muzeul Național de Istorie din Moldova.
Expoziția va fi vernisată la #Muzeul de Istorie și Etnografie din #Călăraș în perioada de 10 august – 13 septembrie 2020.
Itinerarea expoziției în Republica Moldova este una dintre activitățile proiectului „Cercetarea regimurilor totalitare și edificarea culturii memoriei europene pentru depășirea traumelor istorice: promovarea celor mai bune practici între Republica Lituania și Republica Moldova” (implementat de Institutul de Istorie în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Centru de excelență Institutul „ProMemoria” al Universității de Stat din Moldova, cu sprijinulProgramului „Promovarea Cooperării şi Democraţiei” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania).

DESCHIDERE EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

Dragi iubitori de Frumos, ținem să Vă reamintim că Muzeul de Istorie și Etnografie ,,Dumitru Scvorțov-Russu” din or.Călărași și-a deschis larg ușile pentru vizitatori.
Venim cu o prezentare a expoziției Inga Edu – ISTORIA PEISAJULUI, care a fost deschisă pentru public în data de 24 iunie, curent, la Muzeul or.Călărași acum și on-line
Artist plastic din Moldova cu o activitate de peste 20 ani in doneniu realizează pictură de șevalet în tehnica ulei pe pânză și grafică, tehnica pastel,etc.
Nu este de loc intâmplătoare extoziția sus mentionată, caci artista a fost discipola dnei Scvortov Mariana profesoară de arte și ca profesoară de francezăăa fost  #BellaScvorțova  soția sculptorului călărășean,  unde muzeul orășănesc ii poartă numele ,,Dumitru Scvorțov-Russu”

Doritorii de a cunoaște mai mult despre creația ei și a viziona căpodoperile sale o pot face văzitănd muzeul din or.Călărasi.

Inga Edu PORTFOLIO 2020

Autoarea expoziției Efimia Luca custode șef

Vă așteptăm cu drag!

De mic copil am vrut să cresc mare ca să pot face ceva pentru alți copii. Cred că am crescut destul și astăzi vreau să…

Опубликовано Savatie Baștovoi Среда, 11 декабря 2019 г.

 

 

Zilele Diasporei – 2019!

Primăria oraşului Călăraşi şi Muzeul de Istorie şi Etnografie Călăraşi invită cetăţenii la „Zilele Diasporei” – 2019 la data de 22 august 2019. Evenimentele vor începe la ora 10:00 în incita Muzeului de Istorie şi Etnografie Călăraşi.

Vă aşteptăm cu mare drag!