×

Notă Informativă ,,Despre riscul asociat neglijării combaterii buruienii AMBROZIA,,

26 mai 2020


Stimați călărășeni!

Primăria orașului Călărași vine cu rugămintea de a Vă implica în combaterea și nimicirea plantelor de Ambrozie, din grădini, perimetrul gardului etc.

Această plantă dăunează nu doar sănătății oamenilor, ci și solului. Și mai strică și calitatea produselor lactate, lucru nu mai puțin important. Ambrozia usucă și sărăcește solul. Conform datelor, pentru a forma 1 kg de masă uscată, ea consumă cca 950 l apă, 1,5 kg fosfor și 15,5 kg azot. Iată de ce ambrozia suprimă multe plante care nu fac față concurenței cu ea”.
Mai este și un alergen puternic. Chiar și cinci-șase particule de praf într-un metru cub de aer provoacă reacții alergice. Nimerind pe mucoasa ochilor sau a nasului (mediu umed, cald) polenul începe să germineze și provoacă senzații neplăcute.

Faptul că în Codul contravențional există un articol (189) care prevede amenzi pentru posesorii de terenuri care nu îndeplinesc măsurile obligatorii de luptă cu dăunătorii de carantină, agenții patogeni de boli ale plantelor și buruienile. Pentru persoanele fizice – între 3 și 12 unități convenționale, pentru persoanele oficiale – între 24 și 48 u.c. și pentru persoanele juridice – între 48 și 90 u.c.