×

Avertizarea populației privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci!

17 iunie 2020


Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului pot salva viața bolnavului, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției  Sociale. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicații cu ciuperci și în primul rând a formelor grave și deces, este important de respectat următoarele reguli:

  • Ciupercile care nu le cunoașteți sau care vă provoacă suspiciune nu le consumați și/sau degustați, mai cu seamă în formă crudă, ”o formă nouă” de alimentație.
  • Nu procurați ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute și din locuri neautorizate.
  • Nu colectați ciupercile, chiar și cele comestibile cunoscute, din parcurile orășenești, scuaruri, din vecinătatea drumurilor și căilor ferate, de la gunoiști. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanțe toxice și devin necomestibile.
  • Nu implicați în procesul de colectare copiii.
  • Nu admiteți consumul ciupercilor în rația alimentară a copiilor.
  • Nu conservați ciupercile în condiții casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiții anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicație gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge sporii.
  • La primele simptome de intoxicație este necesar să vă adresați urgent după ajutor medical.     Conștientizarea pericolului otrăvirilor și respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul intoxicațiilor cu ciuperci. Intoxicatii ciuperci (1)