×

UE-GIZ// Termen extins – 10 noiembrie / IDIS „Viitorul” anunță concurs de selectare a reprezentanților organizațiilor societății civile din raionul Călărași, pentru consolidarea capacităților

9 noiembrie 2020


Data lansării: 09.10.2020

Data limită pentru acceptarea înscrierii: 10.11.2020

Reprezentanții organizațiilor societății civile din Republica Moldova, din raionul Călărași, sunt invitați să participe la un program de dezvoltare a capacităților. 

Cine poate aplica?

 • Reprezentanții organizațiilor non guvernamentale din Republica Moldova, raionul Călărași, (inclusiv reprezentanții asociațiilor de părinți);
 • Reprezentanții mass media;
 • Lideri activi civic, dornici de a-și consolida capacitățile.

Este relevant să aplicați dacă:

 • Activați într-o organizaţie a societăţii civile în Republica Moldova, din raionul Călărași, sunteți jurnalist sau activist civic, încercând să contribuiți la dezvoltarea comunității Dvs. și responsabilizarea autorităților publice?
 • Doriți să îmbunătățiți capacitățile organizației Dvs. de a participa în procesul decizional, de a se implica activ la soluționarea problemelor cu care se confruntă comunitatea dvs.?
 • Doriți ca vocile din localitățile pe care le reprezentați să fie auzite de către factorii de decizie din raionul Călărași și să fie luate mai des în considerare?
 • Doriți să fiți promotori ai transparenței și eficienței achizițiilor la nivel local sau național și să însușiți diverse instrumente de monitorizare a modului în care sunt utilizați banii?
 • Doriți să cunoașteți cum să elaborați și implementați proiecte pe eficiență energetică?
 • Considerați că ar trebui întreprinse măsuri pentru a promova eficiența energetică?

Acest program este o șansă bună pentru tine de a obține competențe și cunoștințe noi, de a găsi noi parteneri și colegi cu aceeași viziune și să participați activ la discuții și instruiri.

Ce cuprinde programul de dezvoltare a capacităților?

4 seminare de instruire

Care sunt subiectele abordate?

1) elaborarea documentelor de politici publice din perspectiva planificării participative, inclusiv pe domeniul eficienții energetice;

2) implicarea societății civile în procesul de lobby / advocacy privind promovarea conceptului de EE la nivel local. Vizibilitatea și sensibilizarea opiniei publice pe eficiența energetică și probleme de mediu;

3) monitorizarea achizițiilor pe domeniul eficienței energetice (în conformitate cu legislația națională, a UE și a altor donatori);

4) elaborarea / scrierea și implementarea proiectelor pe eficiență energetică.

Durata desfășurării și costurile

Programul de dezvoltare a capacităților se va desfășura din 13 noiembrie 2020 – 4 decembrie 2020. Durata fiecărui seminar este de 1 zi cu pauze de cafea și prânz. Cheltuielile pentru instruire vor fi acoperite din cadrul proiectului.

Seminarele, cu temele menționate mai sus, se vor desfășura în următoarele zile:

 • 13 noiembrie 2020
 • 20 noiembrie 2020
 • 27 noiembrie 2020
 • 4 decembrie 2020

Participanții la instruire vor primi materiale de vizibilitate (mape, carnete, pixuri eco, pungi ecologice și tricouri).

Cursanții programului cu reușite vor primi certificate de participare aprobate de Programul de Granturi Locale, lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021). Acesta este finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

Criterii de selecție

Suntem în căutarea de lideri ai societății civile motivați și care sunt dispuși să participe la toate activitățile programului, dar se acceptă ca să vă înregistrați și la unul sau câteva dintre seminare.

Procedura de aplicare

Așteptăm formularul de aplicare completat, de pe acest link https://forms.gle/gqBGSsANoyjHHNFD9 , până la 10 noiembrie 2020.

Dacă aveți întrebări suplimentare puteți să vă adresați către Ungureanu Carolina la numărul de telefon 022 22 18 44 sau la adresa de e-mail ungureanu.carolina@gmail.com.

Acest concurs este lansat în cadrul proiectului „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”, parte a Programului de Granturi Locale, lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021). Acesta este finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Partenerul proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER, în colaborare cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (AO ADR „Habitat”).

http://viitorul.org/ro/content/ue-giz-termen-extins-10-noiembrie-idis-%E2%80%9Eviitorul%E2%80%9D-anun%C8%9B%C4%83-concurs-de-selectare