×

Vizita de studiu și schimb de experiență a Consiliului Local de Tineri Călărași în România și Bulgaria!

28 septembrie 2022


În perioada 18-26 septembrie 2022, tinerii consilieri din orașul Călărași s-au aflat într-o vizită de studiu și schimb de experiență cu semenii lor (organizații similare de tineret) din municipiile București, Călărași (România) și Ruse, Dve Mogili (Bulgaria), la solicitarea Primăriei orașului Călărași și a Domnului primar Ion Olari.

Venim cu sincere mulțumiri și recunoștință profundă față de toți oamenii cu suflet mare, primarii, consilierii acestor localități. Datorită lor, tinerii noștri ( viitori consilieri locali, politicieni, profesori, medici, ingineri…) au avut fericita ocazie de a interacționa și descoperi oameni și locuri noi.

Mulțumim Primăriei sectorului 2 din orașul București,   care a acceptat rugămintea Primăriei orașului Călărași de a găzdui tinerii consilieri pe 19-20 septembrie.  Prin bună-voința Dlui Radu-Nicolae Mihaiu, primarul Sectorului 2 al municipiului București, Dnei Nicoleta Paninopol, director al Centrului Cultural ”Mihai Eminescu”, Dlui Adrian Costache, viceprimar –  au fost organizate un șir de vizite, întâlniri, instruiri la: Clubul Copiilor ”Mihai Eminescu”, Primăria Sectorului 2, Parlamentul României…

Copiii au fost invitați și la sediul Poliției locale a Sectorului 2 din București, unde, datorită Dlui Gheorghe Pascu, director general-adjunct, a Dnei Maria Petrescu, care în calitate de director pe România al Consiliului Mondial Român,  organizator și coordonator de evenimente culturale, programe artistice, promotor al culturii și obiceiurilor românești, tinerii au aflat informații esențiale privind starea securității Sectorului 2 din București, au vizitat Muzeul Satului…

Mult respect și admirație pentru Dna Monica Cristina Anisie, președinte al Comisiei pentru învățământ din Senatul României. Distinsa Doamnă a invitat copiii la ședința Senatului României, urmată de o excursie prin Palatul Poporului și de o discuție non-formală.

Cu multă recunoștință vrem să menționăm grija care ne-au oferit-o Dl primar al orașului Две-Могили – Божидар Борисов, și Dnei Ivanichka Yankova, expert în cultură și turism datorită cărora am participat la mitingul solemn dedicat aniversării a 114 –a de la semnarea Declarației de Independență a Bulgariei, am discutat cu reprezentanții autorității publice locale, am vizitat și am rămas uimiți de ospitalitatea, bunăvoința bulgarilor, dar și de frumusețea locurilor! Vă mulțumim, pentru impresii și experiențe!

Consiliul Local de Tineri Călărași a avut parte de o primire caldă, participând la multe și diverse evenimente în municipiul înfrățit – Călărași, România în zilele de 23, 24, 25 septembrie. Exprimăm pe această cale profunda recunoștință dlui primar Dulce Marius- Grigore, echipei primăriei, dar și consilierilor locali pentru ospitalitate. Un mulțumesc aparte îi spunem Directorului Muzeului Poșta Veche și echipei Muzeului Municipal Călărași. Atmosfera creată a fost… magnifică! Împreună am meșterit, am descoperit, am gătit „Cușma lui Guguță” …și ne-am simțit exact ca acasă.

Am reușit să semnăm un Acord de Prietenie între Consiliul Județean al Elevilor Călărași, județul Călărași din România și Consiliul Local de Tineri Călărași, Republica Moldova. Acest important document o să ne faciliteze apropierea dintre frați, colaborarea și asistența reciprocă. Dar nimic nu a fost mai interesant și mai util pentru tineri decât cunoașterea, apropierea, schimbul de impresii, atmosfera non-formală care s-a stabilit în timpul întâlnirilor cu semenii lor din România și Bulgaria. S-au legat prietenii adevărate care vor continua prin proiecte comune în diverse domenii. Credem că pozele anexate redau întru totul atmosfera care a dominat.

Această vizită de studiu și schimb de experiență a fost una de suflet, marcată de receptivitatea, empatia și deschiderea profundă a gazdelor noastre și a persoanelor responsabile pe plan organizațional.

Am trăit cu toții o experiență utilă, pentru a concretiza mulțumirea față de ceea ce avem și pentru a conștientiza că mereu este loc de mai bine. Cele văzute ne-au motivat să comparăm, să cunoaștem, să regăsim.

MULȚUMIM FRUMOS PENTRU VIZITĂ ȘI OPORTUNITATEA DE A DESCOPERI LOCURI ȘI OAMENI!