×

Comemorarea victimelor celui de-al doilea val al deportărilor basarabenilor

6 iulie 2024


Data de 6 iulie este o pagină dramatică și dureroasă în istoria poporului nostru.

În contextul comemorării victimelor celui de-al doilea val de deportări din Basarabia, ne-am adunat de dimineață pe peronul Gării Feroviare, în cadrul unui eveniment emoționant.

Pe data de 6 iulie 2024 s-au împlinit 75 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan, când zeci de mii de oameni, fără a avea vreo vină, au fost ridicaţi, în mod barbar, de la casele lor şi duşi, în condiţii inumane, în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai grele de muncă, nu s-au mai întors.

Un sobor de preoţi călărășeni de la Mitropolia Basarabiei au oficiat slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor victimelor represiunilor regimului totalitar comunist. În memoria lor au fost aprinse lumânări, s-au depus flori și s-au rostit cuvinte pline de durere.

În faţa celor prezenţi au vorbit Nicolae Drăgănel, preşedintele raionului, vicepreședinții Margareta Florea și Ion Revenco, viceprimarul Doina Harea, preotul Dumitru Rusu, precum și câțiva deportați, care au povestit celor prezenți despre calvarul prin care au avut de trecut acum 75 de ani, dar și după revenirea din Siberia.

Pe toată durata evenimentului emoția a plutit în aer și a stors lacrimi, iar la final s-au depus flori la placa comemorativă de pe peretele gării, dar și pe cea de-a treia linie de cale ferată, acolo de unde au pornit, acum 75 de ani, trenurile mărfare în care au fost înghesuite nu mai puțin de 1140 de persoane, sau 299 familii și 72 persoane singuratice din raionul Călărași, dintre care 307 bărbați, 435 femei și 398 copii.

Veșnică fie amintirea tuturor celor care au avut de suferit… 🙏