×

A doua ședință a Comitetului de supraveghere constituit în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”.

4 februarie 2020


În data de 31 ianuarie 2020, în or. Călărași, s-a desfășurat cea de-a doua ședință a Comitetului de supraveghere constituit în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”.
Membrii comitetului s-au întrunit pentru a discuta despre progresul înregistrat în procesul de realizare al proiectului. Acesta prevede semnarea „Acordului de implementare” dintre ADR Centru și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, din data de 27 decembrie 2019, dar și „Acordul separat” care a fost semnat în data de16 ianuarie 2020 între ADR Centru și Banca Germană, în cadrul aceluiași proiect. Documentele sus-menționate prevăd responsabilitățile fiecărei părți implicate în procesul de implementare al acestui proiect complex de infrastructură în domeniul aprovizionării cu apă, care constă în construcția magistralei Chișinău-Strășeni-Călărași ce va fi racordată la rețeaua Apă Canal Chișinău pentru asigurarea locuitorilor raioanelor Strășeni și Călărași cu apă potabilă din rîul Nistru.
Tot în cadrul acestei întruniri, membrii Comitetului au discutat despre situația cu privire la aprobarea tarifelor de către ANRE pentru operatorii din  Strășeni și Călărași, dar și procedura de reorganizare a instituțiilor apă- canal din orașele menționate ai sus.
Reprezentanții ADR Centru au informat pe cei prezenți despre structura Agenției de execuție a proiectului (AEP) și regulamentul de activitate al acestui grup de lucru. AEP este constituită prin ordinul intern al ADR Centru și are drept scop implementarea Proiectului de cooperare financiară germană cu Republica Moldova.

Pe final de ședință, membrii Comitetului de supraveghere au purtat discuții cu privire la Strategia de conectare adițională a 30 000 de locuitori la magistrala Chișinău – Strășeni – Călărași.

Amintim că proiectul ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” presupune construcția magistralei Chișinău – Strășeni – Călărași cu o lungime de aproximtiv 53 km cît și reabilitarea rețelei în orașele Strășeni și Călărași, asigurănd în primă fază aprovizionarea cu apă potabilă de calitate a 30000 de locuitori din regiunea centru a Republicii Moldova.

(text preluat www.adrcentru.md )